Geschuif met 322 miljoen dollar via ‘nepbedrijven’ met vervalste jaarrekeningen

Via Nederlandse nepbedrijven met vervalste jaarrekeningen is er geschoven met honderden miljoenen dollars. Een omvangrijke witwasoperatie waarvan de vier verdachten dinsdag in Zwolle terechtstonden voor een regiezitting.

De zaak Cymbal noemt het Openbaar Ministerie deze internationale megazaak. Een familie uit Curaçao wordt verdacht van het witwassen van 322 miljoen dollar, ofwel ruim 270 miljoen euro.

Swipen

“Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door de handen van deze familie”, meldde de officier van justitie tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle. De vier familieleden en hun handlangers zouden hier 20 miljoen euro mee verdiend hebben. Op beelden van het Landelijk Parket, geplaatst op YouTube, zijn tientallen creditcards en vele pinapparaten te zien tijdens een inval op 6 juli 2015 op Curaçao. Deze 'rentmeesters van de Zuid-Amerikaanse criminele wereld' maakten op grote schaal gebruik van een praktijk die op het eiland redelijk bekend is: swipen. Venezolanen kochten met creditcards lingerie bij een van de bedrijven van de familie. Maar in plaats van lingerie, kregen ze dollars. Die dollars verdwenen vervolgens met grote winsten op de zwarte markt in Venezuela waar de handel in vreemde valuta aan banden is gelegd. In dit systeem speelde een Amsterdams bedrijf van de familie een hoofdrol, stelt het Openbaar Ministerie.

Jaarrekeningen vervalst

Het gaat om de inmiddels gestaakte onderneming CPG Worldwide NV, eerder bekend als Caribbean Pharmaceutical Group NV en sinds juli 2009 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven aan de Cruqiuskade te Amsterdam. Ook de sinds juli 2004 ingeschreven Caribbean Distributors Group wordt hier genoemd als 'valse onderneming'. Aanvankelijk zouden de bedrijven farmaceutische producten verhandelen, later werd dat kleding. Maar niets van die handelsactiviteiten vond daadwerkelijk plaats, meent het Landelijk Parket van het OM. “In plaats daarvan zijn er talrijke verdachte geldstromen van en naar de bankrekening van de NV van verdachten, vermoedelijk onder het mom van contante verkoopomzet van kledinghandel.'' Voor beide bedrijven werd een bedrijfsadministratie opgezet en werden jaarrekeningen uitgebracht. Maar dit alles is vervalst, staat in de tenlastelegging. Verkoopfacturen werden uit de duim gezogen om inkomende geldstromen af te dekken. De inkoopfacturen werden juist gefingeerd voor de uitgaande geldstromen. Alles draaide om de handel in valuta op ongekende schaal. Het zou gaan om 1 miljoen transacties.

Belastingdiensten om de tuin geleid

Naast de Kamer van Koophandel zijn ook de belastingdiensten van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Curaçao om de tuin geleid. Er werd gebruik gemaakt van bij de ING Bank in Nederland geopende rekeningen. De familie kwam aan grote hoeveelheden contant geld via Robbie dos Santos. Hij is vorig jaar veroordeeld voor fraude en witwassen van 34 miljoen euro en zou banden hebben met de politieke partij van de ex-premier van het eiland, Gerrit Schotte. Vooralsnog zijn vier personen gedaagd in dit omvangrijke dossier: drie leden van de Curaçaose familie G. (in de leeftijd van 44 tot en met 80 jaar) en een zekere I.Z. (44) uit Amsterdam. Welke rol elke verdachte speelde, kwam dinsdag nog niet aan bod. In een regiezitting konden de raadslieden hun onderzoekswensen uiten. De advocaten menen dat het OM het recht niet heeft deze verdachten in Nederland te vervolgen. Het gaat volgens hen om feiten gepleegd op Curaçao, niet in Nederland. De verdachten wonen ook niet in Nederland. Zo woont Omer G. in Miami en werd aanvankelijk door de Verenigde Staten uitgeleverd. Hij mag de strafzaak thuis afwachten. Geen van de verdachten verscheen dinsdag in de Zwolse rechtszaal.

Accountants

Op Curaçao gaat het OM ook handlangers van de familie vervolgen. Of er ook accountants worden vervolgd voor onder meer het vervalsen van de jaarrekeningen, is nog niet bekendgemaakt.

 

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen