Gerealiseerde uurtarieven audits licht gestegen

In het derde kwartaal van 2016 zijn de gerealiseerde uurtarieven van de accountancy licht gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat de gerealiseerde uurtarieven van financiële audits voor het eerst sinds lange tijd weer eens een stijging laten zien.

Dat blijkt uit de prijsindexcijfers van de accountancy die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Het CBS houdt per kwartaal bij wat de gerealiseerde uurtarieven zijn van de diensten van accountants, boekhouders en belastingconsulenten. Overall lagen die tarieven in Q3 van 2016 1,1% hoger dan in Q3 van 2015.

Wat opvalt is dat de gerealiseerde uurtarieven van ‘financiële audits en advisering door accountants’ en ‘financiële audits door accountants’ eindelijk weer eens in de plus zaten (beide 0,6%).

‘Financiële advisering door accountants’ zag de gerealiseerde uurtarieven licht stijgen (+0,6%). ‘Boekhoudkundige diensten’ pluste ook met 2,2% en ‘financiële administratie’ steeg met 2,6%. ‘Belastingconsulenten’ daalde met 0,7% en ‘andere boekhoudkundige diensten’ liet een daling zien van 2,5%.

Gerelateerde artikelen