Gemiddelde startershypotheek stijgt boven 2,5 ton

In het eerste kwartaal van 2019 vroegen starters voor gemiddeld 254.330 euro een hypotheek aan.

Dat gemiddelde ligt vijf procent hoger dan dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal aangevraagde hypotheken nam onder starters juist wel af. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van online bank Knab, op basis van HDN-data.

Gemiddelde hypotheek stijgt hardst in Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht
Starters in Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht zorgden voor de grootste toename van het gemiddelde hypotheekbedrag. In alle drie provincies steeg de aangevraagde hypotheek met gemiddeld negen procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018. De noordelijke provincies zagen een minder harde stijging. De hypotheken in Groningen en Drenthe lagen drie procent hoger. Friesland komt als hekkensluiter uit het onderzoek, met een stijging van ‘slechts’ één procent. 

Aantal startersaanvragen neemt af
Tijdens het eerste kwartaal van 2019 vroegen starters in heel Nederland 30.979 hypotheken aan, dat is zeven procent minder dan het eerste kwartaal in 2018. De afname van het aantal hypotheekaanvragen onder starters is een trendbreuk vergeleken met de voorgaande jaren. Begin 2018 was er nog sprake van een toename van twee procent ten opzichte van 2017. In het eerste kwartaal van 2017 en 2016 bedroeg de toename zelfs respectievelijk 13 procent en tien procent.

Starters het duurst uit in Noord-Holland, Groningen het goedkoopst
Met een gemiddeld hypotheekbedrag van 317.168 euro, waren de starters in Noord-Holland het afgelopen kwartaal koploper van Nederland. Alleen de provincie Utrecht komt nog enigszins in de buurt met een gemiddeld hypotheekbedrag van 293.630 euro. Hekkensluiters zijn de Groningse starters; zij vroegen gemiddeld om een hypotheek van 185.726 euro.