Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen verder gedaald
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand augustus met 2 procentpunt gedaald van 104 naar 102 procent.
Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door forse verliezen op de wereldwijde aandelenmarkten.
De beleidsdekkingsgraad – gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden en leidend voor kortingen of indexatie – is in de maand augustus gedaald tot 106 procent. Hiermee is nog net geen sprake van een dekkingstekort en is er ook nog geen direct gevaar op pensioenkortingen. Het is echter wel vier procentpunt onder de grens om te kunnen indexeren.
Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
Aandelenverliezen raken pensioenfondsen hard
De voornaamste reden voor de daling van de gemiddelde dekkingsgraad is een wereldwijde daling van de aandelen. “Met name vorige week was de paniek groot, onder aanvoering van de dalende Chinese beurs,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt.
De grootste verliezen werden geleden in de portefeuille met aandelen in opkomende landen
(-11%). Ook op de ontwikkelde markten waren de verliezen echter aanzienlijk. Zo daalden Europese aandelen met 8 procent, Noord-Amerikaanse aandelen met 7 procent en Aziatische aandelen met 10 procent. Per saldo verloor het gemiddelde pensioenfonds in augustus 8 procent op de aandelenportefeuille.
De totale beleggingsportefeuille nam in augustus met 3,7 procent af.
Kleine rentestijging compenseert aandelenverliezen niet
Tegenover de daling van de aandelenkoersen stond een lichte rentestijging. Dat leidde tot een afname van de waarde van de verplichtingen met 2,1 procent. De vastrentende waardenportefeuille nam door de rentestijging met gemiddeld 1 procent af. De rentestijging was echter onvoldoende om de verliezen op de beleggingsportefeuille te compenseren.
Bron: Aon Hewitt