Gemeenten bezorgd over niet kunnen vinden accountant

Gemeenten maken zich voor de toekomst zorgen over het vinden van een accountant voor controle van de gemeentelijke jaarrekening.

Dit blijkt uit een recente enquête van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar beschikbaarheid van accountants.

Van de 192 gemeenten/respondenten zegt 23 procent zich zorgen te maken. De enquêteresultaten ondersteunen verder de actualiteit van de signalen over de terugtred van de grote accountantskantoren.

Enquête
Het betreft een korte enquête die in het voorjaar 2018 is uitgevoerd en focust zich op de:
– accountant voor controlejaar 2017
– contracten met accountants voor controlejaar 2018
– zorgpunten van gemeenten.

De enquête is een vervolg op de enquête die vorig jaar is uitgevoerd. Ook volgend jaar volgt de VNG de beschikbaarheid van accountants middels deze enquête.

Gemeenten die nog geen zicht hebben op een accountant voor controlejaar 2018 dienen zich te melden bij de VGZ. “Elke gemeente moet immers in staat zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichting de jaarrekening te laten controleren door een accountant”, zo stelt de VGZ. 

Blijvende aandacht
De VNG blijft aandacht vragen voor de problematiek in brede zin. Onder andere via een bestuurlijk overleg tussen de VNG en NBA na de zomer en in de Commissie Bedrijfsvoering, Auditing Decentrale Overheden (BADO). 

Zie bijvoorbeeld de recente BADO-notitie over:
Notitie Stapeling van accountantscontroles (2018)

Gerelateerde artikelen