Gemeente heeft recht op aftrek voorbelasting ter zake bouw school

Een gemeente die een school liet bouwen en die vervolgens doorverkocht aan een stichting, heeft recht op aftrek van voorbelasting.

Dit heeft rechtbank Den Haag geoordeeld, zo blijkt uit een op 18 augustus gepubliceerde uitspraak.

De gemeente liet op een eigen perceel grond voor ongeveer € 16.000.000 een school bouwen en verkocht dit gebouw voor € 4.000.000 aan een beheerstichting, die de school verhuurt aan drie onderwijsinstellingen. In geschil is of de gemeente de omzetbelasting ter zake van de bouw in aftrek kan brengen.

Voor de opdracht tot de bouw en de levering van het gebouw aan de stichting zijn privaatrechtelijke overeenkomsten tot aanneming van werk en de levering van onroerende zaken gesloten. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de gemeente daarmee niet gehandeld in het kader van het specifiek voor haar geldende juridische regime en kan zij dus niet worden geacht daarmee als overheid te hebben gehandeld.

Dat de gemeente bestuurlijke invloed heeft op de stichting en zij de OZB en bepaalde verzekeringen voor haar rekening neemt, betekent niet dat de feitelijke beschikkingsmacht over de school niet aan de stichting is overgedragen. Verder oordeelt de rechtbank dat het verband tussen de levering en de daarvoor bedongen prijs van € 4.000.000 voldoende vast staat en daaraan niet afdoet dat deze prijs lager is dan de kostprijs. Daarmee is ook geen sprake is van schijnhandelingen of misbruik van recht. De gemeente heeft dus recht op aftrek van voorbelasting. De naheffingsaanslag is ten onrechte opgelegd en moet worden vernietigd.

• ECLI:NL:RBDHA:2016:9067

Gerelateerde artikelen