Geen verplichte verzekeringen voor zzp’ers

Het kabinet kwam vrijdag met een reactie op een onderzoek naar de positie van de 1 miljoen zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland. Binnen de coalitie was daar lang over geruzied. Besloten is dat de zelfstandigenaftrek blijft bestaan en dat er geen verplichte verzekeringen komen voor zzp'ers.

De VVD is daar tevreden mee, de PvdA noemt het teleurstellend dat het kabinet geen antwoorden heeft op grote vragen rond de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Oppositiepartij D66 is tevreden dat ‘de aanval op zzp’ers is afgeslagen en het kabinet afziet van hogere belastingen en verplichte regelingen voor zzp’ers.’ De partij is teleurgesteld dat ‘het kabinet het voor zzp’ers niet makkelijker wil maken zich vrijwillig en goedkoop te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.’

Volgens vakbond CNV hebben kleine werkgevers vooral problemen met de taken die zij krijgen om een zieke werknemer in twee jaar te laten herintreden. En dat wordt nu niet verholpen, aldus CNV. Volgens de bond zijn de meeste kleine bedrijven wel verzekerd tegen het risico dat het loon van een zieke werknemer twee jaar lang moet worden doorbetaald.

De aannemersfederatie ANFL en ondernemersverenigingen Noa en ONL noemen de kabinetsplannen een ‘heel voorzichtig’ stapje.

(ANP)

 

Update over Arbeidsrecht in 1 dag
Adviseert u als accountant uw klanten regelmatig op het gebied van arbeidsrecht? Bent u continu op zoek naar de juiste inzichten en tips om hen te wijzen op de risico’s en mogelijkheden? Dan is kennis over actuele ontwikkelingen in arbeidsrecht onmisbaar. Volg de eendaagse cursus Actualiteiten Arbeidsrecht en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  

Gerelateerde artikelen