Geen verliesverrekening vanwege ontbreken positief inkomen

Bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn een aanslag IB/PVV 2012, een beschikking verzuimboete, een verliesverrekeningsbeschikking en een verliesvaststellingsbeschikking in geschil.

Een particulier dreef van 2005 tot in 2012 een auto- en garagebedrijf. Volgens de Basisregistratie Personen heeft de particulier vanaf 13 januari 2012 tot 18 juni 2015 in Spanje gewoond. Met ingang van 1 september 2012 staat zijn echtgenote geregistreerd met een eenmanszaak.

De particulier heeft aangifte gedaan naar een belastbaar inkomen uit werk en woning over 2012 van € 2.428 negatief. De aanslag IB/PVV 2012 is opgelegd naar een vastgesteld inkomen van € 30.000. Door verrekening van € 22.031 aan verliezen uit het verleden resteert een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 7.969. De verschuldigde IB/PVV hierover is – na vermindering met heffingskortingen – nihil.

Bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de aanslag IB/PVV 2012, de beschikking verzuimboete, een verliesverrekeningsbeschikking en verliesvaststellingsbeschikking in geschil. Het beroep tegen de aanslag is niet-ontvankelijk wegens gebrek aan belang. De verschuldigde belasting bedraagt immers nihil. Met betrekking tot de verzuimboete heeft de belastinginspecteur in zijn verweerschrift geconcludeerd dat de verzuimboete ten onrechte is opgelegd. Het beroep is op dit punt gegrond. De belastinginspecteur maakt niet aannemelijk dat de particulier de vereiste aangifte niet heeft gedaan.

Hij maakt ook niet aannemelijk dat de particulier positief inkomen in 2012 heeft genoten. Dat hij heeft meegewerkt in het bedrijf van zijn echtgenote acht de rechtbank wel aannemelijk. Dit is echter niet voldoende om te kunnen concluderen dat de onderneming voor diens rekening wordt gedreven en hij rechtstreeks wordt verbonden door verbintenissen betreffende die onderneming. Het beroep betreffende de verliesverrekeningsbeschikking is gelet op het voorgaande gegrond.

Het beroep betreffende de verliesvaststellingsbeschikking (van nihil) is ongegrond, omdat de particulier niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij verlies heeft geleden in 2012.

(Bron: Fiscanet) 

Gerelateerde artikelen