Geen verlaagd tarief overdrachtsbelasting bij koop als kantoorruimte gebruikte stadsvilla

Onlangs oordeelde rechtbank Gelderland dat een stadsvilla ten tijde van de juridische overdracht naar zijn aard bestemd was als kantoorruimte. Het pand is dan niet een woning en de kopende bv is daarom 6% overdrachtsbelasting verschuldigd. Het verlaagde tarief van 2% voor woningen is in dit geval niet van toepassing.

De bv koopt in 2012 een pand dat oorspronkelijk als stadsvilla was ontworpen, maar dat als kantoor in gebruik was. Na de koop wordt het pand ingrijpend verbouwd, en wordt het als woning in gebruik genomen. In geschil is het tarief voor de overdrachtsbelasting.

Rechtbank Gelderland stelt dat de villa ten tijde van de juridische overdracht naar zijn aard bestemd was als kantoorruimte. De rechtbank wijst daarbij op de verhuurinformatie van de makelaar die het pand te huur had staan en de verkoopinformatie van de verkopende makelaar. Uit deze informatie blijkt dat het pand in gebruik was als en inwendig geschikt was gemaakt voor een kantoorfunctie. De rechtbank acht niet van belang dat het pand op het moment van de overdracht al enige tijd niet meer als kantoorruimte in gebruik was. Dit geldt ook voor het feit dat het pand van oorsprong als stadsvilla is ontworpen en, na een ingrijpende verbouwing, weer in gebruik is genomen als woning. De rechtbank handhaaft de naheffingsaanslag.

 

(Bron: VN Vandaag

Gerelateerde artikelen