Geen verlaagd btw-tarief zonnebrandmiddelen en fluoridehoudende tandpasta

Op zonnebrandmiddelen en fluoridehoudende tandpasta’s is niet het verlaagde btw-tarief van toepassing. Dit oordeelde gerechtshof Amsterdam onlangs in hoger beroep.

Hof Amsterdam bevestigt in het vandaag gepubliceerde vonnis een eerdere uitspraak van rechtbank Noord-Holland.

Volgens het Hof is niet aannemelijk gemaakt dat de gemiddelde consument een profylactische werking aan fluoride houdende tandpasta en aan zonnebrandcrème toekent. Het Hof neemt hierbij in aanmerking dat de Inspectie voor de Volksgezondheid en het College ter beoordeling van geneesmiddelen geen reden heeft gezien om – ter bescherming van de consument – de producten als geneesmiddel te bestempelen.

Voorts neemt het Hof in aanmerking dat beide producten ook een duidelijk cosmetisch, reinigend dan wel verzorgend element bevatten, en dat niet aannemelijk is dat niet het cosmetische, reinigende of verzorgende element maar juist het profylactische element voor de consument doorslaggevend is bij zijn aankoopbeslissing. Hierbij neemt het Hof in aanmerking dat er in – steeds – mindere mate zonneproducten zonder UV-filters op de markt zijn en dat aan circa 90% van de aangeboden tandpasta’s natriumfluoride is toegevoegd. Er is derhalve niet aan het aandieningscriterium voldaan. Ook is niet gebleken dat de producten een werkzaam bestanddeel bevatten om fysiologische functies te herstellen, te verbeteren of te wijzigen; derhalve is evenmin aan het toedieningscriterium voldaan.

• ECLI:NL:GHAMS:2015:3324

Gerelateerde artikelen