Geen vergrijpboete voor door adviseur in aangifte gemaakte fouten

Een ondernemer mocht vertrouwen op zijn adviseur en behoefde zich niet te verdiepen in de inhoudelijke aspecten van op hem toepasselijke belastingregelingen. Rechtbank Den Haag vernietigt dan ook een door de belastinginspecteur aan de ondernemer opgelegde vergrijpboete van 25%.

Belanghebbende (X) dreef in 2012 een onderneming in de vorm van een eenmanszaak. De financiële administratie en de aangiften werden verzorgd door een adviseur.

In het onderhavige jaar heeft X twee panden met verlies gekocht. De panden zijn niet als ondernemingsvermogen in de aangiften verwerkt.

In de aangifte IB/PVV 2012 zijn het verkoopverlies, kosten met betrekking tot voornoemde panden en een buitengewone last ten aanzien van een naar privé overgebrachte auto van € 10.353 ten laste van de winst gebracht. Er is geen bijtelling privégebruik auto toegepast.
Naar aanleiding van een boekenonderzoek heeft de Inspecteur een navorderingsaanslag opgelegd met een vergrijpboete wegens grove schuld van 25%.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vergrijpboete ten onrechte is opgelegd. X heeft ter zitting geloofwaardig verklaard dat hij afging op zijn adviseur. Volgens die adviseur behoorden alle panden van X als makelaar tot zijn ondernemingsvermogen. Voorts heeft X van zijn boekhouder begrepen dat er geen bijtelling gold zolang hij onder de 500 kilometer bleef. Dat er strenge eisen aan de kilometerregistratie worden gesteld was hem niet bekend. De adviseur heeft geen opmerkingen gemaakt over de stukken die X bij hem heeft ingeleverd.

Naar het oordeel van de Rechtbank heeft de Inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat X dermate lichtvaardig heeft gehandeld dat het aan zijn grove schuld is te wijten dat aanvankelijk te weinig belasting is geheven. De adviseur heeft ten onrechte panden aangemerkt als ondernemingsvermogen en heeft geen bijtelling toegepast. Dit kan X echter niet worden verweten; hij mocht vertrouwen op zijn adviseur en behoefde zich, anders dan de Inspecteur stelt, niet in de inhoudelijke aspecten van ondernemingsvermogen/privévermogen en de regeling inzake de bijtelling privégebruik auto te verdiepen.

Het beroep wordt gegrond verklaard.

(Bron: Fiscanet)

 

 

Gerelateerde artikelen