Geen verbod op negatieve spaarrentes

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet van plan om maatregelen te nemen om negatieve spaarrentes te verbieden.

Dat zegt hij in zijn beantwoording van Kamervragen van de SP over het bericht dat spaarders geen rente meer krijgen op hun spaargeld.  

De SP vroeg onder meer naar de opvatting van Dijsselbloem over het wettelijk verbieden van negatieve rentes op spaartegoeden, zoals in België is gebeurd, en of hij bereid is om maatregelen te nemen om negatieve rentes op spaartegoeden te voorkomen.

Dijsselbloem: “Ik ben niet bekend met andere landen waar een minimale spaarrente wettelijk is vastgelegd zoals in België het geval is. Het wettelijk stellen van beperkingen aan spaarrentes kan leiden tot een verstoring van de markt, maar ook ten koste gaan van de effectiviteit van monetair beleid. In het ergste geval kan een verbod op het doorprijzen van een negatieve rente zelfs de financiële stabiliteit schaden, omdat dit tot aanzienlijke verliezen kan leiden bij banken. Om deze redenen ben ik niet van plan om nu maatregelen te nemen om negatieve spaarrentes te verbieden.”

Gerelateerde artikelen