Geen VAR wuo maar VAR row voor zelfstandig zorgverlener
Een vrouw staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Haar activiteiten worden omschreven als ‘nagelstudio’ en ‘zelfstandig zorgverlener’. De nagelstudio is in 2012 gestaakt. Zij is aangesloten bij de ‘regeling klachtenbehandeling zelfstandigen’ van de V&VN (beroepsvereniging voor zorgprofessionals) en de ‘klachtenregeling zelfstandig ondernemende zorgverleners’ van een stichting. Bovendien heeft zij een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten.
De Inspecteur heeft zich op het standpunt gesteld dat zij haar zorgwerkzaamheden in dienstbetrekking uitoefent en dat zij geen IB-ondernemer is.
Volgens Rechtbank Gelderland kwalificeren de 'zorginkomsten' als resultaat uit overige werkzaamheden. De vrouw werkt in opdracht voor een zorgaanbieder en heeft geen zelfstandig declaratierecht. Zij is daarmee dusdanig afhankelijk van haar opdrachtgever dat zij niet over de voor het ondernemerschap noodzakelijke zelfstandigheid beschikt. Zij loopt dus geen ondernemersrisico, oordeelt de Rechtbank.
De Rechtbank verwerpt ook het beroep op gewekt vertrouwen. Voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel is nodig dat eiseres redelijkerwijs mocht menen dat sprake was van een bewuste en weloverwogen standpuntbepaling van de Inspecteur dat zij in de gegeven omstandigheden als ondernemer kan worden aangemerkt. Daarvoor is onvoldoende dat de VAR wuo ‘automatisch’, dat wil zeggen zonder nader onderzoek, is afgegeven (vgl. HR 13 december 1989, ECLI:NL:HR:1989:ZC4179). Bovendien heeft de Inspecteur niet van alle relevante omstandigheden kennis kunnen nemen (vgl. HR 14 augustus 2009, ECLI:NL:HR:2009:BJ5128).
Ten slotte oordeelt de Rechtbank dat de inkomsten van de vrouw moeten worden gekwalificeerd als resultaat uit overige werkzaamheden en niet als inkomsten uit dienstbetrekking.
(Bron: Fiscanet)