Geen toepassing met terugwerkende kracht van cafetariasysteem

Op 1 juli 2008 voerde een bv een cafetariasysteem in en paste dit toe met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008. Rechtbank Zeeland West-Brabant heeft geoordeeld dat dit niet mogelijk is.

Een bv exploiteert een uitzendbureau voor voornamelijk buitenlandse (Oost-Europese) arbeidskrachten. De bv heeft afdrachtvermindering loonheffing toegepast voor werknemers die waren ingeschreven voor de opleiding ‘Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent’.

Volgens de belastinginspecteur heeft de bv geen recht op de afdrachtvermindering en Rechtbank Zeeland-West-Brabant is het daarmee eens. De bv maakt niet aannemelijk dat sprake is geweest van beroepspraktijkvorming. Dat sprake is van schending van de meerderheidsregel maakt de bv niet aannemelijk. De belastinginspecteur heeft in zoverre terecht loonheffing nageheven.

De bv verzorgt de huisvesting van haar uit het buitenland afkomstige werknemers. Tot 1 januari 2008 betaalden de werknemers daarvoor een vergoeding uit het nettoloon. Op 1 juli 2008 heeft de bv een cafetariasysteem ingevoerd, waardoor de huisvestingskosten uit het brutoloon konden worden vergoed. Het systeem is toegepast met terugwerkende kracht tot 1 januari.

Dat is echter niet mogelijk, oordeelt de rechtbank. Het door de werknemers over het eerste halfjaar 2008 genoten loon kan niet achteraf gewijzigd worden tenzij sprake is geweest van een fout.

De bv heeft wel gesteld dat al in 2007 is besloten om op 1 januari 2008 over te gaan op een cafetariasysteem maar maakt dat niet aannemelijk. De enkele stelling dat het salarissysteem de wijziging van de salarisberekening niet aankon, is onvoldoende bewijs. Ook in zoverre heeft de belastinginspecteur terecht loonheffing nageheven. Het relaas leidt er wel toe dat de opgelegde boete wordt vernietigd. Grove schuld acht de rechtbank niet bewezen.

(Bron: Fiscanet) 

Gerelateerde artikelen