‘Geen terugwerkende kracht HR-uitspraak btw-tarief zonnebrandmiddelen en tandpasta’s’

Op 11 november 2016 besliste de Hoge Raad dat het verlaagde btw-tarief van 6% voor geneesmiddelen van toepassing is op tandpasta met fluoride en zonnebrandmiddel met UV-A- en/of UV-B-filter. De uitspraak van de Hoge Raad heeft geen terugwerkende kracht, zo meldt de Belastingdienst vandaag.

Naar aanleiding van deze uitspraak van de Hoge Raad laat de Belastingdienst weten het volgende van mening te zijn:

  • Alle tandpasta’s met fluoride en zonnebrandmiddelen met UV-A- en/of UV-B-filter vallen onder het btw-tarief van 6%.
  • Alle tandpasta’s zonder fluoride en zonnebrandmiddelen zonder UV-A- en/of UV-B-filter vallen niet automatisch onder het btw-tarief van 6%. Per product moet worden beoordeeld of het product een geneesmiddel is volgens de Geneesmiddelenwet.
  • Alle andere min of meer vergelijkbare producten vallen alleen onder het btw-tarief van 6% als het individuele product een geneesmiddel is volgens de Geneesmiddelenwet.
  • De uitspraak van de Hoge Raad heeft geen terugwerkende kracht.

Geen terugwerkende kracht

De uitspraak van de Hoge Raad heeft geen terugwerkende kracht. Belastingdienst: “Hebt u al btw betaald voor tandpasta met fluoride en/of zonnebrandmiddel met UV-A- en/of UV-B-filter voor aangiftetijdvakken die liggen voor november 2016 (voor maandaangevers) of het 4e kwartaal 2016 (voor kwartaalaangevers)? Dan krijgt u het verschil tussen 21% en 6% btw niet terug. De enige uitzondering op die regel is als de bezwaartermijn voor het betreffende tijdvak nog niet voorbij is en u op tijd bezwaar maakt tegen de btw die u op aangifte hebt betaald.”

Gerelateerde artikelen