Geen resultaat uit overige werkzaamheden bij snelle doorverkoop van pand

Belaste of onbelaste verkoopwinst bij de snelle doorverkoop van een pand? Deze vraag stond onlangs centraal bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak die gunstig uitpakte voor de verkoper en de Inspecteur kreeg het nakijken.

X heeft op 14 september 2006 gezamenlijk met B een pand met kantoorbestemming aangekocht en dat in november 2006 weer doorverkocht aan L. Het hierbij behaald voordeel heeft de Inspecteur bij X in 2007 als inkomsten uit overige werkzaamheden belast.

Hof Arnhem-Leeuwarden verwerpt het standpunt van de Inspecteur dat X al op het tijdstip van de aankoop overeenstemming had bereikt over de wederverkoop. Pas in een email van 17 oktober 2006 is namelijk de vraagprijs bekend gemaakt. Bovendien is het pand pas op 15 november 2006 door L bezichtigd en is pas nadien overeenstemming bereikt over de koopsom.

De Inspecteur heeft verder aangevoerd dat X het pand heeft gekocht met het oogmerk om dit met winst door te verkopen en niet als belegging aan te houden. Ook dit standpunt wordt verworpen. De Inspecteur maakt niet aannemelijk dat bij X bijzondere kennis of wetenschap bestond dat het pand met winst zou kunnen) worden verkocht.

(Felix Peppelenbosch / Fiscanet)

Gerelateerde artikelen