Geen reactie op vacatures? Eigen schuld

Zeventig procent van de organisaties informeert onvoldoende.

Weinig reacties op uitgezette vacatures? Vaak is dat eigen schuld, want veel organisaties geven onvoldoende informatie in hun vacatures en over hun werkgeverschap. Dit ziet recruitmentmarketingbureau Recruitment Marketeers gebeuren bij zeventig procent van de organisaties. Vacatures en webpagina’s voor ‘Werken bij’ zijn onvolledig en lokken daardoor te weinig reactie uit.

  • Het merendeel van de werkgevers spreekt werkzoekenden verkeerd aan
  • Ze wekken daardoor de indruk geen interessante banen te hebben
  • Lappen tekst in vacatures schrikken af
  • Video’s informeren beter en houden de aandacht langer vast

Dit informatiegebrek belemmert werkzoekenden in hun zoektocht naar een baan, omdat zij geen goed beeld krijgen van een functie of bedrijf, volgens Recruitment Marketeers. Werkzoekenden komen dan tot de conclusie dat de organisatie geen goede werkgever is, dat de baan niet bij hen past of dat de kernwaarden van een organisatie niet aansluiten bij hun eigen waarden.

De krappe arbeidsmarkt versterkt dit effect, stelt Recruitment Marketeers, want hierdoor zijn mensen extra kritisch tijdens hun zoektocht naar een baan.

(Tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Ook het gebrek aan visuele aspecten in vacatures bemoeilijkt de zoektocht naar personeel. Mensen die niet direct op zoek zijn naar een baan, maar die zich oriënteren zijn, lezen geen lange vacatureteksten. Ze scannen het vacatureaanbod en hebben hierbij een korte aandachtsspanne.

Vacatures blijven langer openstaan
Het informatiegebrek in vacatures en op werken-bij-pagina’s leidt niet alleen tot minder sollicitaties, maar zorgt er ook voor dat vacatures soms wel twee tot drie maanden langer open blijven staan. Dit kost gemiddeld 22 procent aan conversie. Dit kost organisaties geld, aldus Recruitment Marketeers, en leidt tot imagoschade.

Accountantskantoren die willen aanslaan bij werkzoekenden, kunnen het beste werken met video’s. Het is wetenschappelijk bewezen dat een video makkelijker te begrijpen is en langer de aandacht vasthoudt. Maar dan moeten het wel authentieke video’s zijn.  Schets niet een te rooskleurig beeld schetst van de baan, houd het realistisch. De inzet van video kan er voor zorgen dat er meer dan honderd sollicitaties binnenkomen.
Gerelateerde artikelen