Geen overdrachtsbelasting bij zeer ingrijpende verbouwing

Wanneer er een onroerend goed wordt geleverd, moet er in principe overdrachtsbelasting betaald worden. Tenzij ook btw is verschuldigd wanneer het gaat om de levering van een nieuw vervaardigd goed. Maar wanneer is er nu sprake van een nieuw vervaardigd goed? Volgens Rechtbank Noord-Holland is hiervan sprake als de werkzaamheden aan het geleverde pand zo ingrijpend zijn geweest, dat er in wezen nieuwbouw heeft plaats gevonden.

De zaak betrof de levering van een winkelpand. De inspecteur had aan de koper een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting opgelegd van € 261.750. De koper pikte dat niet en ging in beroep.
 
De rechtbank oordeelt dat de werkzaamheden aan het winkelpand (bijna volledige sloop, vervanging van de constructie en fundering, herbouw van het pand met een andere indeling en grotere inhoud) dermate ingrijpend zijn geweest dat in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Op het moment van de levering kwalificeerde hetgeen geleverd werd reeds als nieuw vervaardigd goed. De levering was belast met omzetbelasting en de naheffingsaanslag overdrachtsbelasting was dus ten onrechte opgelegd.

 

 

Gerelateerde artikelen