‘Geen OOB-status voor corporaties met minder dan 2.500 woningen’

Het ministerie van Financiën wil woningcorporaties met meer dan 1.500 verhuureenheden aanmerken als ‘organisaties van openbaar belang’ (OOB). Aedes wil dat die grens naar 2.500 woningen gaat.

Begin april publiceerde Financiën het voorstel voor deze regeling. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen er vanaf nu op reageren. Aedes bereidt haar reactie voor en zal erop aandringen de OOB-status niet te laten gelden voor corporaties kleiner dan 2.500 woningen. Die status betekent namelijk strengere eisen voor de accountantscontrole, terwijl de lastendruk bij corporaties al hoog ligt.

Aedes: “Zo moet bij een organisatie van openbaar belang een zogeheten ‘kwaliteitsbeoordelaar’ de kwaliteit van de jaarrekeningcontrole toetsen, voordat de accountant een controleverklaring mag afgeven. De Autoriteit Financiële Markten houdt intensiever toezicht op de accountants van OOB-instellingen. Een accountancykantoor mag voor een OOB niet én de controle van de jaarrekening doen én advies geven. Ook gelden er extra eisen voor de onafhankelijkheid van die accountants. Zo moeten instellingen met een OOB-status elke tien jaar van accountant wisselen: de verplichte ‘accountantsroulatie’. Kleinere corporaties hebben nu al veel moeite een geschikte accountant te vinden, bleek onlangs uit onderzoek van Aedes. Dat zal met een OOB-status nog moeilijker worden.”

Gerelateerde artikelen