Geen ondernemerschap voor consultant met één opdrachtgever

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat een consultant die voor slechts één opdrachtgever werkte geen ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting is.

Betrokkene is met ingang van 1 februari 2008 ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Zijn activiteiten bestaan uit de advisering op het gebied van informatietechnologie en consultancy en een handel in dataopslagsystemen. In geschil is of het inkomen van de consultant voor de Wet IB 2001 in de jaren 2008 tot en met 2013 moet worden aangemerkt als winst uit onderneming.

Volgens Rechtbank Gelderland en in hoger beroep Hof Arnhem-Leeuwarden is dat niet het geval. De consultant heeft in die periode alleen voor één opdrachtgever gewerkt, waaraan hij al zijn beschikbare tijd besteedde. Hij mocht alleen met toestemming van die opdrachtgever voor andere opdrachtgevers werkzaamheden verrichten. De consultant ontving een vaste vergoeding van € 84.000 op jaarbasis. Het voor de uitoefening vereiste zelfstandige karakter ontbreekt en de consultant loopt nauwelijks ondernemingsrisico.

Met betrekking tot de door de man gestelde pogingen tot de overname van een ICT-bedrijf, de start van een kikkerbillenkwekerij en de start van een muzikale carrière zijn geen feiten en omstandigheden gesteld en aannemelijk geworden op grond waarvan kan worden geoordeeld dat sprake is van een onderneming, aldus het Hof.

Aanzien belanghebbende voor de inkomstenbelasting niet als ondernemer kan worden aangemerkt, is niet (meer) in geschil dat hij ook voor de heffing van de omzetbelasting niet als ondernemer kan worden aangemerkt.

De door de man opgevoerde scholingskosten kunnen op grond van artikel 6.30 Wet IB 2001 alleen in 2012, het jaar van betalen, tot het wettelijk maximum van € 15.000 in aanmerking worden genomen. De Inspecteur heeft die aftrek terecht tot voornoemd bedrag beperkt.

 

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen