Geen nieuwe declaratieregels publieke sector
Dat blijkt uit een brief van de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs), Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en Edith Schippers (Volksgezondheid). Hun brief is een antwoord op een oproep uit de Tweede Kamer om een onderzoek te doen naar declaraties van bestuurders bij (semi-)publieke organisaties als universiteiten, woningcorporaties en ziekenhuizen.
Aanleiding voor de oproep uit de Kamer was berichtgeving deze zomer dat verschillende bestuurders in de onderwijswereld de declaratieregels omzeilden.
OCW
In het hoger onderwijs wordt sinds 2011 gewerkt met declaratievoorschriften vooraf en verantwoording achteraf in jaarverslagen. Naar aanleiding van recente publicaties voert de Onderwijsinspectie momenteel onderzoek uit naar de naleving van de afspraken. De resultaten komen dit najaar beschikbaar. In de andere sectoren binnen het OCW-domein zijn gesprekken gaande over soortgelijke afspraken, waarbij de basisprincipes richtlijnen vooraf en transparantie achteraf centraal staan.
W&R
De woningcorporaties kennen sinds 1 juli een verplichte fit & proper-toets, waarin scherpe integriteitseisen worden gesteld aan bestuurders en toezichthouders. Ook kent de sector een governancecode die bestuurders en toezichthouders verplicht eerlijk, oprecht en transparant in hun handelen te zijn. Een handreiking arbeidsovereenkomst bestuurder woningcorporatie ziet onder meer op de onkostenvergoedingen van bestuurders.
VWS
De brancheorganisaties in de zorg hebben er bij hun leden op aangedrongen dat declaraties verantwoord moeten zijn. In de gesprekken die VWS voert over de aanscherping van de zorgbrede governancecode zal de wenselijkheid van heldere declaratienormen worden besproken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat sterker dan voorheen toezien op de naleving van de door het veld zelf opgelegde normen. Raden van Toezicht zijn en blijven verantwoordelijk voor het declaratiegedrag van bestuurders.