Geen maatwerk Belastingdienst bij schade-uitkeringen

De Belastingdienst heeft geen mogelijkheid om in gevallen van schade-uitkeringen maatwerk te leveren en dit soort geld niet (meer) te zien als eigen vermogen. Daardoor kan het gebeuren dat toeslaggerechtigden geen recht meer hebben op huurtoeslag. Dit antwoordt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op vragen van de Tweede Kamer.

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, het inkomen, de leeftijd en de woonsituatie. Als het vermogen te hoog is, is er geen recht op huurtoeslag. Het recht op huurtoeslag vervalt bij een vermogen dat hoger is dan het heffingsvrije vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. De peildatum voor vaststelling van de hoogte van het vermogen ligt op 1 januari van het kalenderjaar waarop de toeslag betrekking heeft.

Ook voor de vaststelling van de omvang van het vermogen wordt aangesloten bij de box 3–grondslag in de inkomstenbelasting. Alle bezittingen en schulden die op de peildatum tot die grondslag behoren, worden als gevolg daarvan in aanmerking genomen voor de vermogenstoets.

Dit geldt dus ook voor een door een schadeverzekeraar uitbetaalde uitkering. De staatssecretaris ziet geen aanleiding om voor deze gevallen een uitzondering te creëren.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen