Geen maatregel voor accountant die fout zat

Door een weggevallen post in publicatiestukken van een onderneming liep deze een klant mis. De accountant maakte deze fout, maar de tuchtrechter legde geen maatregel op.

In de door de accountant opgestelde publicatiestukken ontbrak vanaf 2010 de post agioreserve ter grootte van 290.000 euro. De Kamer van Koophandel telde op eigen initiatief het missende bedrag op bij de post overige reserves in haar 'standaardjaarrekening', maar stopte hiermee vanaf 2014. Vanaf toen sloot het eigen vermogen niet meer aan bij het totaal in de gedeponeerde publicatiebalans. Wel voegde de KvK als regel toe: “Er is een optelverschil geconstateerd in deze jaarrekening''. Toen de ondernemer in verpakkingsmaterialen een toekomstige klant verloor omdat uit onderzoek bleek dat zijn bedrijf niet kredietwaardig genoeg zou zijn, ontdekte de klager de fout in het eigen vermogen. De accountant herstelde de fout.

De tuchtrechter meent dat de klacht dat de accountant onzorgvuldig handelde, gegrond is. De accountant bood aan om uitleg te geven over de financiële stukken aan leveranciers, maar de ondernemer ging daar niet op in. De ondernemer vond het tuchtrechtelijk verwijtbaar dat de accountant geen schadevergoeding heeft betaald of aangeboden. Over een mogelijke schadevergoeding loopt nog een civiele zaak: de ondernemer wil zeker zeven ton van de accountant.

Dat de accountant de zaak niet heeft opgelost, zoals de klager beweerde, vond de tuchtrechter niet bewezen. De beklaagde heeft immers een nieuwe, gecorrigeerde publicatiebalans opgestuurd. Niet gebleken is dat de accountant de fout bewust maakte. Ook woog de Accountantskamer mee dat hoewel een subpost ontbrak, het totale eigen vermogen wel correct was opgenomen. Ook is aan betrokkene niet eerder een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd. Dat maakte dat de Accountantskamer volstaat het met gegrond achten van de klacht.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle ]

Gerelateerde artikelen