Geen kostenaftrek in jaar van afkoop leasecontract

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de kosten van de afkoop van een in 2011 afgesloten autoleasecontract moeten worden toegerekend aan 2012.

Belanghebbende is vanaf 1 april 1994 met een eenmanszaak actief geweest als belastingadviseur en van 1 januari 2006 tot 1 maart 2012 maat geweest in een maatschap. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat hij ook na 1 maart parttime werkzaam zou blijven voor de maatschap. Vanwege een snel verslechterende werkrelatie heeft hij deze werkzaamheden per 1 juni 2012 beëindigd. Hij heeft daarop in 2012 besloten een zakelijk autoleasecontract dat in 2011 reeds was afgesloten, af te kopen. De kosten die hiermee gemoeid waren bedragen € 5.550.

In deze procedure stelt belanghebbende dat de kosten in verband met de afkoop van het leasecontract in 2011 ten laste van de winst kunnen worden gebracht, nu deze kosten hun oorsprong in dat jaar vinden.

Hof Arnhem-Leeuwarden stelt vast dat de reguliere leasetermijnen die zien op 2011 in dat jaar ten laste van de winst zijn gebracht. De kosten van de afkoop van het autoleasecontract moeten worden toegerekend aan 2012. Weliswaar is het leasecontract afgesloten in 2011, maar per 31 december 2011 was niet voorzienbaar dat het leasecontract (eerder) moest worden opgezegd. De kosten voor de afkoop van dit contract kunnen daarom niet worden toegerekend aan 2011, aldus het Hof.

Het Hof oordeelt verder dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat in 2012 ten laste van de winst een bedrag van € 100.000 kan worden gedoteerd aan een kostenegalisatiereserve (KER) in verband met de kosten die zullen worden opgeroepen door juridische procedures tegen de twee andere maten en rechtsopvolgers. Deze kosten zijn niet noodzakelijk geworden door de ondernemingsuitoefening in 2012, leiden in een komend jaar niet tot een piek in de uitgaven en er bestaat niet een voldoende mate van zekerheid dat deze kosten zich (in deze mate) in de toekomst zullen voordoen.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen