Geen giftenaftrek voor tas gemaakt van luipaardvel

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat aan een van luipaardvel gemaakte tas, die was geschonken aan het Tassenmuseum (een ANBI), geen waarde in het economische verkeer kan worden toegekend. De handel en verkoop van luipaardvel en voorwerpen daarvan gemaakt is namelijk verboden.

Eiser en zijn broer hadden in september 2014 de tas en andere voorwerpen van luipaardvel aan het Tassenmuseum geschonken.  Dit museum is aangemerkt als culturele Anbi. Eiser wenst de maximale giftenaftrek in aanmerking te nemen. Maar de inspecteur van de Belastingdienst weigert deze aftrek.

De rechtbank oordeelt dat nu de handel in luipaardvel en voorwerpen daarvan vervaardigd, verboden is, deze geen (reguliere) verkoopwaarde en dus geen waarde in het economische verkeer hebben. De vervangingswaarde van € 31.000 die eiser voorstaat waarbij met een jachtvergunning een luipaardvel wordt bemachtigd waarvan vervolgens de voorwerpen zouden kunnen worden gemaakt, kan niet worden aangemerkt als een reële waarde in het economische verkeer van reeds bestaande en al tientallen jaren oude voorwerpen. Daarbij komt dat als het al mogelijk is om vergelijkbare voorwerpen te vervaardigen, er toch geen waarde in het economische verkeer aan kan worden toegekend omdat het ten enenmale verboden blijft deze voorwerpen te verkopen.

Naar ter zitting is gesteld, heeft het Tassenmuseum aan de voorwerpen schattenderwijs een waarde toegekend van € 850. Omdat eiser de schenking samen met zijn broer heeft gedaan, zou bij een dergelijke waarde de van toepassing zijnde drempel voor giftenaftrek niet worden overschreden. Nu er geen voldoende verarming bij eiser heeft plaatsgevonden, is het beroep ongegrond.

Gerelateerde artikelen