Geen gewekt vertrouwen oldtimervrijstelling

Een particulier stelt dat een vrijstellingsbeschikking nog steeds van toepassing is ondanks een wijziging van de Wet op de Motorrijtuigenbelasting 1994. Gerechtshof Amsterdam heeft hierover geoordeeld.

De auto van een particulier voldeed van 9 september 2010 tot 1 januari 2014 aan de toen volgens de Wet MRB 1994 geldende voorwaarden voor de vrijstelling van MRB voor oldtimers. De particulier heeft hiervoor met dagtekening 9 september 2010 een vrijstellingsbeschikking MRB ontvangen.

Met ingang van 1 januari 2014 is de Wet MRB 1994 gewijzigd. De oldtimer van de particulier voldoet hierdoor niet langer aan de (nieuwe) leeftijdseis voor toepassing van de vrijstelling. De particulier stelt dat de vrijstellingsbeschikking van 9 september 2010 nog steeds geldt.

Gerechtshof Amsterdam oordeelt echter dat de (veronderstellende wijs aangenomen) toezegging door de wetswijziging zo duidelijk in strijd is met een juiste wetstoepassing – gezien de nieuwe leeftijdseis – dat de particulier in redelijkheid niet langer op nakoming van de toezegging mocht rekenen.  Het beroep van de particulier op het vertrouwensbeginsel wordt daarom verworpen. Daaraan doet niet af dat de vrijstellingsbeschikking niet expliciet is ingetrokken door de belastinginspecteur.

De opgelegde verzuimboete wordt vernietigd. Het gerechtshof oordeelt dat het standpunt van de particulier, dat zijn vrijstellingsbeschikking nimmer (rechtsgeldig) is ingetrokken en als gevolg daarvan ook na 1 januari 2014 nog van toepassing was, een in redelijkheid verdedigbaar en daarmee pleitbaar standpunt is.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen