Geen erfbelasting op federaal niveau in Zwitserland

Vorige week hebben de burgers van Zwitsterland een wetsvoorstel dat er voor moest zorgen dat de schenk- en erfbelasting niet meer op kantonnaal en gemeentelijk niveau zou worden geheven, maar uitsluitend op federaal niveau, naar de prullenbak verwezen.

Met een ruime meerderheid van 71% van de stemmen is gestemd tegen de invoering van het wetsvoorstel, zo meldt Deloitte ctrl.

Zwitserland heft op drie niveaus belastingen: federaal, kantonnaal en gemeentelijk. Ten aanzien van de schenk- en erfbelasting kent Zwitserland op dit moment geen federale heffing. De bevoegdheid tot heffing van schenk- en erfbelasting ligt bij de kantons en gemeenten, waarbij elk kanton zijn eigen regelgeving en tarieven heeft. De aanknopingspunten voor de schenk- en erfbelasting zijn de woonplaats van de schenker of erflater en de plaats waar de verkregen goederen zijn gelegen.

In 2011 is door Zwitserse burgers een wetsvoorstel gedaan inzake schenk- en erfbelasting. Het voorstel hield in dat de schenk- en erfbelasting niet meer op kantonnaal en gemeentelijk niveau zou worden geheven, maar uitsluitend op federaal niveau. Het voorgestelde tarief bedroeg 20% voor alle verkrijgers, ongeacht de verwantschap. In het voorstel waren enkele verkrijgingen opgenomen die niet belast zouden worden, waaronder de verkrijgingen door echtgenoten en geregistreerde partners. Een opvallend onderdeel van het wetsvoorstel was de terugwerkende kracht. Voorgesteld werd dat bij een overlijden na invoering van de voorgestelde wetgeving, de door de erflater na 1 januari 2012 gedane schenkingen bij de nalatenschap zouden worden opgeteld.

Omdat de Zwitserse burgers tegen het wetsvoorstel stemden komt er (voorlopig) dus geen heffing van schenk- en erfbelasting op federaal niveau en dus ook niet met terugwerkende kracht. Hierdoor blijven de verschillende belastingregels per kanton bestaan.

 

 

(Deloitte ctrl)

Gerelateerde artikelen