Geen correcties op koerslijstwaarde bij berekening handelsinkoopwaarde voor BPM

Een bv heeft de handelsinkoopwaarde van een auto berekend aan de hand van de koerslijstwaarde van AutotelexPro. Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft geoordeeld of de bv op deze koerslijstwaarde correcties mag toepassen vanwege btw/marge en parallelimport.

Een bv heeft een personenauto ingevoerd en heeft ter zake van de registratie BPM-aangifte gedaan naar een bedrag van € 1.669. De bv heeft de handelsinkoopwaarde van de auto berekend aan de hand van de koerslijstwaarde van AutotelexPro. In geschil is of de bv op deze koerslijstwaarde correcties mag toepassen vanwege btw/marge en vanwege parallelimport.

Gerechtshof Den Bosch stelt voorop dat de bv diverse mogelijkheden heeft om de afschrijving van de auto te verdedigen. De bv kan kiezen voor een taxatie van de auto, een waardebepaling aan de hand van een koerslijst dan wel toepassing van de forfaitaire tabel als bedoeld in artikel 8, lid 6, van de Uitv. reg. BPM.

De koerslijst AutotelexPro is een algemeen aanvaarde koerslijst, die ook door de Belastingdienst wordt geaccepteerd. Indien een belastingplichtige wil afwijken van een door hem gehanteerde koerslijst, moet hij bewijs leveren in hoeverre in het concrete geval de waarde van de auto afwijkt van de waarde die volgt uit de toegepaste koerslijst.

De bv maakt niet aannemelijk dat in de koerslijst geen marge-auto’s en parallel geïmporteerde auto’s zijn opgenomen. De door de bv verdedigde correcties op de koerslijst mogen daarom niet worden toegepast.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen