Geen cassatie in zaak over vergrijpboete bij naheffingsaanslag overdrachtsbelasting

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft bekend gemaakt dat hij zijn cassatieberoep heeft ingetrokken tegen een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden (14 maart 2017) waarin een boete werd vernietigd die was opgelegd bij een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting.

Het oordeel van het Hof geeft volgens Wiebes geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting en is niet onbegrijpelijk.

Belanghebbende (X) heeft in 2007 onroerende zaken aan Y verkocht en geleverd. Naast de transportakte zijn twee aanvullende aktes opgemaakt waarin een ontbindende voorwaarde is opgenomen. In de tweede akte is een clausule opgenomen waarbij Y het recht krijgt de onroerende zaken terug te leveren aan X en X vervolgens verplicht is de onroerende zaken weer (voor dezelfde koopsom) aan Y te leveren. In 2009 is de ontbindende voorwaarde ingeroepen en is de eigendom aan X teruggeleverd. X heeft een beroep gedaan op vrijstelling van overdrachtsbelasting (artikel 15, lid 1, aanhef en onderdeel r, Wet BRV). X heeft de onroerende zaken opnieuw aan Y verkocht, die de onroerende zaken op dezelfde dag voor een hoger bedrag heeft doorverkocht aan Z. Aan X is een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting opgelegd voor een bedrag van € 90.000 wegens het ten onrechte inroepen van een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de teruglevering in 2009. Bij het opleggen is een boete opgelegd van € 45.000.

In geschil is of de boete terecht en tot een juist bedrag is opgelegd. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is geen sprake van grove schuld van X. Gesteld noch gebleken is dat X redenen had te twijfelen aan de deskundigheid of de zorgvuldige taakvervulling van de notaris. Het Hof merkt hierbij op dat X een leek is op het gebied van de overdrachtsbelasting en de notaris bij uitstek als deskundige kan worden beschouwd. De onderhavige constructie is voorts niet door X opgezet. Aangezien geen sprake is van grove schuld, wordt de boetebeschikking vernietigd.

Dan is verder nog in geschil of X recht heeft op een kostenvergoeding. Volgens het Hof is dat niet het geval. De nota’s van de gemachtigde worden doorgestuurd naar de aansprakelijkheidsverzekeraar van de notaris. Gelet hierop zijn voor X direct noch indirect kosten verbonden wegens de aan hem verleende rechtsbijstand.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen