Geen btw-vrijstelling voor psychotherapeut

Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de medische vrijstelling btw niet van toepassing is op psychotherapeuten. De zaak betrof een niet BIG-geregistreerde psychotherapeut die een beroep deed op het arrest Solleveld van het Hof van Justitie van de Europese Unie om de medische vrijstelling btw van artikel 11 Wet OB te kunnen toepassen.

Uit dit arrest van het EU Hof volgt dat diensten van een psychotherapeut kunnen worden uitgesloten van de vrijstelling van omzetbelasting als niet kan worden aangetoond dat de psychotherapeut over een beroepskwalificatie beschikt die waarborgt dat de door hem geboden verzorging een kwaliteitsniveau heeft dat gelijkwaardig is aan dat volgens de Wet BIG.

De rechtbank oordeelt dat het opleidingsniveau van eiser niet vergelijkbaar is met het opleidingsniveau van een BIG-geregistreerde psycholoog en psychotherapeut. Voor de door eiser gevolgde ECP-opleiding volstaat een mindere vooropleiding dan voor de opleiding tot BIG-geregistreerd psycholoog en daarnaast duurt de ECP-opleiding aanzienlijk korter. Eiser heeft niet aannemelijk gemaakt dat de door hem gevolgde additionele opleidingen en behaalde extra certificaten het verschil in niveau opheffen. Voorts missen zowel de door eiser gevolgde bijscholingsprogramma’s als het op eiser toepasselijke klacht- en tuchtrecht een objectieve en toetsbare kwaliteitsbewaking.

De rechtbank overweegt voorts dat eiser met de door hem overgelegde verwijsbrieven niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn behandelingen door eerstelijnsartsen op één lijn gesteld plegen te worden met de behandeling door een BIG-geregistreerde psycholoog. Dat eisers behandelingen door verzekeringsmaatschappijen zijn vergoed, maakt dat niet anders. Ten slotte kunnen ook de door eiser ter zitting overgelegde verklaringen niet dienen tot het bewijs dat eisers werk hetzelfde niveau heeft als dat van een BIG-geregistreerde psycholoog met een afgeronde postacademische opleiding. Beroep ongegrond.

• ECLI:NL:RBDHA:2015:15607

Gerelateerde artikelen