Geen btw-vrijstelling voor oogmetingen

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde onlangs dat oogmetingen die (tegen betaling) worden verricht door een bedrijf dat brillen en contactlenzen verkoopt, niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting.

Volgens de rechtbank is de medische vrijstelling niet van toepassing op de oogmeting omdat de oogmeting voor de klanten geen doel op zich vormt, maar uitsluitend is gekoppeld aan de koop van de bril of contactlenzen. Die levering vormt dan de hoofdprestatie en de oogmeting een bijkomende prestatie die opgaat in de levering. Dat betekent dat op de vergoeding voor de oogmeting het omzetbelastingregime van de levering van toepassing is. Het bedrijf heeft dus ten onrechte de vrijstelling toegepast.

Nageheven is 19% van de voor oogmeting gefactureerde bedragen. Ter zitting is besproken dat het na te heffen bedrag dient te worden verminderd in verband met de onmogelijkheid om de nog verschuldigde omzetbelasting op de afnemers te verhalen. De bijbehorende omzet, € 37.863, dient te worden beschouwd als omzet inclusief 19% omzetbelasting in plaats van omzet exclusief 19% omzetbelasting. Als gevolg hiervan dient de naheffingsaanslag met een bedrag van € 1.148 te worden verminderd. De beschikking heffingsrente dient overeenkomstig verminderd te worden. Het beroep tegen de naheffingsaanslag is in zoverre gegrond.

Gerelateerde artikelen