Geen bijtelling ondanks ondeugdelijke rittenregistratie

Onlangs oordeelde gerechtshof Den Haag dat een businessmanager heeft aangetoond dat hij de auto van de zaak voor minder dan 500 kilometers privé heeft gebruikt, ook al voldeed de rittenregistratie niet aan de wettelijke vereisten.

Door het ontbreken van de beginstand en eindstand van de kilometerteller en de gereden route voldeed de registratie van de man niet aan de wettelijke eisen. Toch heeft hij met zijn eigen manier van registreren van de kilometers aangetoond dat het privégebruik minder was dan 500 kilometer, zo oordeelde het hof in navolging van de rechtbank.
 
De  businessmanager hield een rittenregistratie bij waarin hij aan de hand van een elektronische agenda achteraf veelal dagelijks de ritten in een Excel-bestand invoerde. Aan het begin van het jaar werd de stand van de kilometerteller vastgelegd en vervolgens noteerde de man via de dagteller dagelijks het aantal verreden kilometers. Dat aantal werd vervolgens verdeeld over de adressen die op die dag weren bezocht, waarbij de man voor frequent bezochte adressen vaste afstanden hanteerde. De afstand naar de overige adressen werd bepaald via de routeplanner, zodat aan het einde van de dag een eindstand ontstond. Periodiek vergeleek de businessmanager de eindstand van de rittenregistratie met de stand van de kilometerteller.

Zowel het gerechtshof als de rechtbank oordeelden dat de man heeft aangetoond dat het privégebruik minder was dan 500 kilometer. Voor de door de belastinginspecteur gesignaleerde afwijkingen heeft de man plausibele verklaringen gegeven.
 ECLI:NL:GHDHA:2015:304

(Bron: VN Vandaag) 

Gerelateerde artikelen