Geen afvalstoffenbelasting bij export afvalstoffen die in buitenland worden verbrand

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft besloten dat met terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2015 geen afvalstoffenbelasting wordt geheven bij de export van afvalstoffen die in het buitenland worden verbrand, en dat de aangifte van deze afvalstoffen achterwege blijft zolang daarover geen afvalstoffenbelasting behoeft te worden voldaan.

Bij het Belastingplan 2015 is de afvalstoffenbelasting per 1 januari 2015 uitgebreid tot afvalstoffen die worden verbrand in een inrichting waarin huishoudelijk afval, gemengd bedrijfsafval en gemengd sorteerresidu mag worden verbrand. Daarbij heeft de Tweede Kamer bij amendement ook een heffing van afvalstoffenbelasting ingevoegd voor afvalstoffen die buiten Nederland worden gebracht om daar te worden verbrand. Deze zogenoemde exportheffing is op 1 juli 2015 in werking getreden.
 
Deze exportheffing blijkt echter in de huidige vorm Europeesrechtelijk niet houdbaar. Vooralsnog is hiervoor geen andere oplossing dan de heffing achterwege te laten. Daarom zal in het kader van het Belastingplan 2017 worden voorgesteld het tarief van de exportheffing vooralsnog op nihil te stellen, met terugwerkende kracht tot en met de ingangsdatum 1 juli 2015. Om te voorkomen dat belastingplichtigen afvalstoffenbelasting zouden moeten voldoen die vervolgens, als het voorstel kracht van wet verkrijgt, weer teruggegeven zou moeten worden, acht Wiebes het wenselijk dat aangifte en voldoening van de exportheffing wordt opgeschort totdat de Staten-Generaal over het voorstel heeft beslist.

• Beleidsbesluit exportheffing afvalstoffenbelasting

Gerelateerde artikelen