Geen aftrek voorbelasting i.v.m. renovatiewerkzaamheden

De Inspecteur van de Belastingdienst heeft na een boekenonderzoek terecht een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd, zo heeft rechtbank Haarlem geoordeeld. Uit het onderzoek bleek namelijk dat er vervalste dan wel valselijk opgemaakte in- en verkoopfacturen in de administratie waren opgenomen.

De activiteiten van eiseres bestaan uit de import en export van met name oosterse meubelen, tapijten en porselein. Tijdens een boekenonderzoek is gebleken dat ten onrechte geen kasadministratie is bijgehouden en dat aannemelijk is dat er vervalste dan wel valselijk opgemaakte in- en verkoopfacturen in de administratie zijn opgenomen. Naar aanleiding van het boekenonderzoek is aan eiseres een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd.

In geschil is of de naheffingsaanslag terecht is opgelegd. Het geschil spitst zich toe op de vraag of in het controlerapport genoemde facturen in verband met renovatiewerkzaamheden zijn uitgereikt voor leveringen van goederen c.q. diensten aan eiseres.
Rechtbank Haarlem stelt voorop dat op eiseres de last rust om te bewijzen dat zij recht heeft op aftrek van de voorbelasting die is vermeld op de betreffende facturen. Met de door haar aangevoerde tegenstrijdigheden in verklaringen van diverse personen maakt eiseres niet aannemelijk dat de goederen wel aan haar zijn geleverd c.q. de diensten wel zijn verricht.
Dat de afgelegde verklaringen niet geheel waar of tegenstrijdig zouden zijn, betekent nog niet dat de prestaties wel hebben plaatsgevonden. Uit alle afgelegde verklaringen volgt, in samenhang bezien, immers dat de betrokken personen ontkennen dat zij voor de op de facturen genoemde bedragen goederen of diensten aan eiseres hebben geleverd. Het beroep van eiseres wordt ongegrond verklaard.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen