Geen aftrek van voorbelasting vanwege valse inkoopfacturen

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een belastinginspecteur aannemelijk heeft gemaakt dat bij de inkoop van 57 auto’s sprake was van fraude.

Een particulier runde in 2002 een autohandel op een woonwagenkamp. Hij heeft in maart 2002 de inkoop van de 57 auto’s aangegeven als intracommunautaire verwervingen en ter zake hiervan in de aangifte eenzelfde bedrag aan voorbelasting in aftrek gebracht.

Volgens de belastinginspecteur is ten aanzien van deze 57 auto’s geen sprake van op de voorgeschreven wijze opgemaakte facturen en is sprake van fraude. Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de belastinginspecteur aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van valse facturen en fraude. De particulier heeft geen recht op aftrek van voorbelasting.

De stelling van de particulier dat sprake is van margeauto’s wordt door Rechtbank Zeeland-West-Brabant verworpen. De particulier heeft geen enkel bewijs aangedragen waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat hij de auto’s heeft gekocht van een particulier of van een ondernemer die als wederverkoper van gebruikte goederen kon worden aangemerkt. De enkele vermelding op een factuur dat sprake is van een marge-auto is onvoldoende, zeker nu de rechtbank heeft geoordeeld dat de facturen vals zijn.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen