Geen aftrek scholingsuitgaven omdat studeren niet plaatsvond onder toezicht derde

Onlangs oordeelde gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat scholingsuitgaven niet in aftrek kunnen worden gebracht, omdat belanghebbende niet onder toezicht stond van en/of begeleid werd door een derde bij de door hem gevolgde studie en het door hem gedane onderzoek.

Een ingenieur informatietechniek is beroepsmatig bezig geweest als ontwerper van elektronica en procesautomatisering. Hij is sinds 1990 niet meer beroepshalve werkzaam en ontvangt een uitkering. Hij heeft in eigen beheer studie en onderzoek verricht, buiten een regulier leertraject. In geschil is of de kosten hiervoor van € 15.000 (in de aangifte van de echtgenote van de man) als scholingsuitgaven in aftrek kunnen worden gebracht.

Dat is volgens Hof Arnhem-Leeuwarden niet het geval. Voor aftrek van scholingsuitgaven dient het studeren plaats te vinden in het kader van het volgen van een leertraject, waarvoor in ieder geval nodig is dat het verwerven van de kennis onder enige begeleiding of toezicht van een derde plaatsvindt (vgl. HR 25 januari 2008, 41.927, ECLI:NL:HR:2008:BC2601). De man stond niet onder toezicht van een derde bij zijn studie en/of onderzoek en werd evenmin door een derde daarin begeleid in de zin van het voornoemde arrest.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen