Geen aftrek huisvestingskosten voor opvang jongeren

Er is geen aftrek van huisvestingskosten mogelijk voor de opvang van jongeren in een woning die tot privévermogen behoort. Dit oordeelt Rechtbank Gelderland.

Een echtpaar drijft in vof-vorm een onderneming waarvan de activiteiten bestaan uit de opvang in gezinsvorm van uithuisgeplaatste kinderen en jongeren met een beperking. De opvang vindt plaats in de woning van het echtpaar. De woning is in zijn geheel aangemerkt als privévermogen.

De echtgenote heeft in de jaren 2011 en 2012 huisvestingskosten ten laste van de winst uit onderneming gebracht. De belastinginspecteur staat de aftrek niet toe en dat acht Rechtbank Gelderland terecht. Er is geen sprake van bijzondere omstandigheden op grond waarvan de echtgenote kan terugkomen op haar keuze om de woning tot het privévermogen te rekenen.

In dit geval kunnen slechts kosten, anders dan de in artikel 3.120 e.v. Wet IB 2001 genoemde kosten, ter zake van de eigen woning in aftrek worden gebracht indien de in artikel 3.16, eerste lid, Wet IB 2001 genoemde uitzondering zich voordoet. Deze uitzondering doet zich echter niet voor. De kamers in de woning bedoeld voor de opgevangen kinderen en jongeren vormen geen naar verkeersopvatting zelfstandige gedeelten van de woning.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen