‘Geduld bij beoordeling omstreden flexwet’

Geduld is geboden bij de beoordeling van de omstreden Wet werk en zekerheid (Wwz), ook bekend als de flexwet. Het is voorbarig om nu al conclusies te trekken, stelde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag.

De Wwz, geleidelijk ingevoerd vanaf begin 2015, is onder meer bedoeld om werknemers meer zekerheid te geven. Maar critici beweren dat werkgevers door de flexwet geen vaste contracten meer willen aangaan.

Asscher benadrukt dat het aantal vaste banen weer toeneemt, voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. De PvdA-minister erkent dat het aantal werknemers met een flexibel contract sterker is gestegen. Hij wees eerder al op de aantrekkende economie als een oorzaak.

Verder ziet hij de stijging van het aantal flexibele contracten als een trend die al vijftien jaar zichtbaar is en allerlei oorzaken heeft. Het komt zeker niet alleen door de nieuwe regels over flexibele arbeid, het ontslagrecht en de WW in de Wwz, vindt Asscher. Het is de bedoeling dat in 2020 de werking van de volledige wet wordt besproken, als de maximale duur van de WW-uitkering is verkort van 38 naar 24 maanden.

De flexwet kwam tot stand tijdens de coalitie van VVD en PvdA. In de huidige onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet wordt gekeken naar aanpassing van de wet. “De mensen aan de onderhandelingstafel kijken hoe ze de wet kunnen herstellen", zei CDA'er Pieter Omtzigt woensdag tijdens een debat in de Kamer.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen