Gebruikskosten voor B&B-ruimtes aftrekbaar; geen cassatie

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft bekend gemaakt hij geen cassatieberoep instelt tegen de uitspraak van Hof Den Bosch dat gebruikskosten voor B&B-ruimtes aftrekbaar zijn van de winst.

Een vrouw is samen met haar echtgenoot eigenaar van een woning. Zij is onder huwelijkse voorwaarden gehuwd. De woning valt in een beperkte huwelijksgoederengemeenschap. De vrouw is in 2011 gestart met een Bed & Breakfast (B&B). Zij verhuurt een slaapkamer met badkamer en separaat toilet op de eerste verdieping en op de tweede verdieping een compleet ingericht 'appartement'. Dit 'appartement' heeft een eigen keuken, badkamer, woon- en slaapkamer en slaapzolder. Alle ruimtes in de woning zijn bereikbaar via een gezamenlijke voordeur en een gezamenlijk trappenhuis. De inkomsten vormen winst uit onderneming. De onroerende zaak behoort tot het keuzevermogen en is aangemerkt als privévermogen.

In geschil is of de vrouw een gebruiksvergoeding in aftrek mag brengen op haar winst voor de ruimtes die voor de onderneming worden aangewend. Hof Den Bosch komt tot de conclusie dat de ruimtes weliswaar zijn bestemd voor gebruik binnen de onderneming van de vrouw, maar zijn bestemd om feitelijk gebruikt te worden door gasten die de kamer of het 'appartement' huren. Deze zijn niet bestemd voor feitelijk gebruik door de vrouw. Dit betekent dat de aftrek van een gebruiksvergoeding niet wordt uitgesloten door art. 3.16 Wet IB 2001. Vervolgens oordeelt het Hof dat de B&B-ruimtes niet als hoofdverblijf ter beschikking staan aan de vrouw in de zin van art. 3.111, lid 1, Wet IB 2001. Deze ruimtes zijn ingericht en bestemd voor de verhuur aan gasten. Dit betekent dat de B&B-ruimtes geen onderdeel vormen van de eigen woning. De B&B-ruimtes vallen dus niet in box 1, maar zijn bezittingen in box 3. In dat geval heeft de vrouw op grond van art. 3.17, lid 1, onderdeel c, onder 1°, Wet IB 2001 recht op de aftrek van de gebruiksvergoeding ten laste van de winst uit onderneming. De aftrek is beperkt tot het voordeel uit sparen en beleggen ter zake va n deze bezitting.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen