Gebruik van cryosauna belast met 21% btw

Het gelegenheid geven tot gebruik van een cryosauna is niet te vergelijken met het gelegenheid geven tot gebruik van een traditionele sauna. Daarom is deze dienst belast met 21% btw.

Bij een cryosauna wordt het menselijk lichaam enkele minuten aan zeer lage temperaturen (tot -1800C) blootgesteld. In tegenstelling tot een traditionele sauna bestaat een cryosauna niet uit een programma met opeenvolgende onderdelen, maar uit 1 korte behandeling. De behandeling met een cryosauna vindt bovendien altijd onder toezicht van een deskundige plaats.

Het gelegenheid geven tot gebruik van een traditionele sauna is te vergelijken met het gelegenheid geven tot baden en daarom belast met 6% btw. Het gelegenheid geven tot gebruik van een cryosauna is niet te vergelijken met het gelegenheid geven tot baden. Want de cryosauna maakt geen deel uit van een traditionele sauna en kan geen onderdeel van een traditionele sauna vervangen. De cryosauna is ook niet te vergelijken met een stoombad of iets vergelijkbaars, wat een essentieel onderdeel is van een traditionele sauna. Daarom is deze dienst belast met 21% btw.

 

(Belastingdienst)

Gerelateerde artikelen