Gebruik Garantie Ondernemingsfinanciering sterk toegenomen

De Rijskdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) meldt dat het gebruik van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) in 2014 sterk is toegenomen ten opzichte van 2013. De groei is zichtbaar in het aantal verstrekte garanties én het totaalbedrag daarvan. Deze stegen respectievelijk met ruim 100 procent en 125 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Met de Garantie Ondernemingsfinanciering helpt het ministerie van Economische Zaken (middel)grote ondernemingen bij het aantrekken van bankleningen en bankgaranties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering. Ondernemingen ondervinden sinds enkele jaren problemen bij het verkrijgen van bankleningen en bangaranties. De overheid probeert dit met de Garantie Ondernemingsfinanciering makkelijker te maken.

Risico verlagen
De Garantie Ondernemingsfinanciering zorgt ervoor dat het risico voor de bank wordt gereduceerd wanneer zij leningen en bankgarantiefaciliteiten verstrekken aan bedrijven tussen de 1,5 miljoen en 150 miljoen euro. Banken kunnen dan namelijk 50 procent staatsgarantie ontvangen. Dit vergroot voor banken de mogelijkheden om te voorzien in de financieringsbehoefte bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Doel bereikt
Uit recent onderzoek dat door Mazars Berenschot in opdracht van het ministerie van Economische zaken is uitgevoerd, blijkt dat 50 procent van het krediet dat onder de GO is verstrekt direct een bijdrage heeft geleverd aan het verhogen van de kredietverlening aan het mkb. Voor de overige 50 procent geldt dat er een mogelijke indirecte bijdrage is geleverd aan de kredietverlening. Alle grote verstrekkers van bedrijfskredieten zijn toegetreden tot de GO en passen de regeling in meer of mindere mate toe. De inmiddels opgebouwde portefeuille laat zien dat de GO voor het merendeel wordt benut voor groei- en overnamefinanciering, waarbij circa 75 procent van de verstrekkingen terechtkomt bij het mkb.

Gerelateerde artikelen