‘Gebruik eigen BV ter onrechte gepropageerd’

De Belastingdienst ziet in de praktijk dat het gebruik van een eigen BV ten onrechte wordt gepropageerd als mogelijkheid om de fiscale gevolgen van een dienstbetrekking te ontlopen.

Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA) over de uitvoering van de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) en het verdwijnen van de VAR.

Omtzigt diende onlangs een lijst van 25 vragen in over de Wet DBA. Eén van die vragen ging over de video van de Belastingdienst ‘Is werken via je eigen BV de oplossing om buiten loondienst bij je opdrachtgever te werken?’ Omtzigt wilde onder meer weten of Wiebes de zorg deelt dat door het begrijpelijke streven om constructies met een eigen BV tegen te gaan er onzekerheid ontstaat bij vele echte ondernemers die via een eigen BV werken.

Wiebes antwoordt: “Ik begrijp die bezorgdheid. De Belastingdienst is hard aan het werk om via diverse vormen van communicatie en voorlichting bezorgde ondernemers gerust te stellen. (…) De video van de Belastingdienst waar in de voorgaande vraag naar wordt verwezen, maakt duidelijk dat werknemerschap niet verdwijnt door het werken via een eigen BV. Iemand die persoonlijk verplicht is om de arbeid te verrichten en onder werkgeversgezag staat, is ook een werknemer als hij via zijn eigen BV werkt. Deze video is gemaakt, omdat de Belastingdienst in de praktijk ziet dat het gebruik van een eigen BV ten onrechte wordt gepropageerd als mogelijkheid om de fiscale gevolgen van een dienstbetrekking te ontlopen. Echte ondernemers hoeven zich nergens zorgen over te maken, ook niet als ze via een eigen BV werken.”

Gerelateerde artikelen