Geactualiseerde handleiding Functionele indeling winst- en verliesrekening woningcorporaties

Er is een geactualiseerde handleiding Functionele indeling winst- en verliesrekening voor woningcorporaties beschikbaar. Er is een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd die ondermeer misintepretaties moeten voorkomen, zo laat het Centraal Fonds Huisvesting (CFV), de toezichthouder op woningcorporaties, weten.

Met ingang van verslagjaar 2013 sluit CFV in de dVi aan bij de functionele indeling van de winst- en verliesrekening. De functionele indeling geeft meer inzicht in de samenstelling van het resultaat en de toerekening van kosten aan de verschillende bedrijfsactiviteiten. Hierdoor ontstaat ook meer inzicht in de oorzaken van stijging of daling van de bedrijfslasten. Het principe van kostentoerekening sluit daarnaast beter aan bij de toekomstige scheiding van activiteiten in Daeb en niet-Daeb (de exacte uitwerking daarvan volgt nog via de herzieningswet en onderliggende wetgeving). CFV heeft daartoe een speciale handleiding laten ontwikkelen die corporaties helpt bij het opstellen van de winst- en verliesrekening op basis van de functionele indeling.

RJ 645

De Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (RJ 645) biedt woningcorporaties de mogelijkheid om in de jaarrekening te kiezen voor de categoriale of de functionele indeling van de winst- en verliesrekening. Met ingang van verslagjaar 2013 sluit CFV in de dVi aan bij de functionele indeling van de winst- en verliesrekening. De keuze voor die indeling is eind 2012 al door Corpodata aan alle corporaties gecommuniceerd.

Handleiding

Deloitte heeft in opdracht van CFV de handleiding ontwikkeld voor het toepassen van de functionele indeling van de winst- en verliesrekening. Het document biedt corporaties een handreiking bij het opstellen van de winst- en verliesrekening op basis van de functionele indeling. De handleiding is tot stand gekomen met medewerking van een klankbordgroep vanuit de sector. Het is ook ter afstemming voorgelegd aan de zes accountantsorganisaties met het grootste marktaandeel in de corporatiesector.

Functionele indeling

De overwegingen van CFV voor een functionele indeling zijn onder meer dat de functionele indeling beter inzicht geeft in de samenstelling van het resultaat en de toerekening van kosten aan de verschillende bedrijfsactiviteiten. Hierdoor ontstaat ook meer inzicht in de oorzaken van stijging of daling van de bedrijfslasten. Het principe van kostentoerekening sluit daarnaast beter aan bij de toekomstige scheiding van activiteiten in Daeb en niet-Daeb (de exacte uitwerking daarvan volgt nog via de herzieningswet en onderliggende wetgeving).

Gerelateerde artikelen