Gastouder kan niet als ondernemer worden aangemerkt

Een particulier is werkzaam als gastouder. In geschil is of het door de particulier als gastouder genoten inkomen moet worden aangemerkt als winst uit onderneming dan wel als resultaat uit overige werkzaamheden. Rechtbank Den Haag heeft hierover geoordeeld.

Rechtbank Den Haag stelt vast dat de particulier in de in geschil zijnde jaren enkel opvang heeft verleend door tussenkomst van geregistreerde gastouderbureaus, zodat op al haar werkzaamheden strikte wettelijke verplichtingen van toepassing zijn. Deze verplichtingen zijn onmiskenbaar van invloed op de wijze waarop zij haar werkzaamheden moet verrichten. Gelet op deze wettelijke verplichtingen, beschikt de particulier ten opzichte van de gastouderbureaus niet over voldoende zelfstandigheid om als ondernemer te kunnen worden aangemerkt (vgl. Hof Arnhem-Leeuwarden, 17 augustus 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:6586). De particulier heeft verder niet aannemelijk gemaakt dat zij debiteurenrisico en/of inkomensrisico heeft gelopen.

Ten aanzien van de gestelde vrijheid tot het vaststellen van het uurtarief geldt dat daarvan feitelijk geen sprake is nu de hoogte van het tarief in de praktijk wordt afgestemd op het maximale uurtarief waarover door de vraagouders kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd. In dat verband is nog van belang dat gesteld noch gebleken is dat de particulier daadwerkelijk een hoger uurtarief heeft gevraagd.

De particulier kan niet als ondernemer worden aangemerkt.

(Bron: Fiscanet
 

 

Gerelateerde artikelen