Gartner: slechts lichte groei in investeringen in ICT

Wereldwijd zullen de investeringen in nieuwe ICT maar met 2,4% groeien, verwacht Gartner.

Daarmee zouden de totale uitgaven aan informatie- en communicatietechnologie dit jaar uitkomen op $3,8 biljoen (miljoen maal miljoen). Dat is minder dan eerdere forecasts voorspelden. Die mikten op een groei van 3,9%, maar de stijging van de dollarkoers en lagere verwachtingen voor ict-diensten en de telecomsector hebben die verwachtingen inmiddels weer getemperd, aldus de Gartner Worldwide IT Spending Forecast.

“Die lagere groei is minder dramatisch dan je op het eerste gezicht zou denken,” zegt John-David Lovelock, research vice president van Gartner. “Vooral de dollarkoers is hiervoor verantwoordelijk – bij een constante wisselkoers spreken we maar over een afname van de groei met 0.1 procent.”

Andere oorzaken zijn de populariteit van overgang naar de cloud, en langere afschrijftermijnen, die beide de verkoop van nieuwe hardware negatief beïnvloeden. Daarnaast worden er minder pc’s, tablets en telefoons verkocht en dalen de prijzen daar. Ook de markt voor zogenaamde ‘enterprise software’ lijdt onder prijserosie en consolidatie onder de leveranciers door de bikkelharde strijd tussen cloud-dienstverleners en on-premise software-leveranciers.

www.gartner.com

Gerelateerde artikelen