Gaming-technieken in de boekhouding: futuristisch of niet?

Technieken uit de gaming-industrie, zoals virtual reality, gaan accountants én hun klanten een beter inzicht geven in de boekhouding.

Dat zegt André Kwakernaat van van Wolters Kluwer Tax&Accounting Nederland, dat de accountingsoftware Twinfield uitgeeft.

"Stel dat een onderneming een aantal klanten heeft die opeens heel slecht met betalen worden. Dat blijkt dan natuurlijk uit de cijfers, maar zo'n ontwikkeling kan veel duidelijker en directer worden weergegeven. Bijvoorbeeld in een virtuele omgeving, waarbij iedere klant wordt weergegeven als een huisje. Als je als ondernemer dan bijvoorbeeld vier huizen in brand ziet vliegen, weet je meteen dat er betalingsachterstanden zijn ontstaan.”

De winst- en verliesrekening als film

Dergelijke technieken uit de gaming-industrie en de virtual reality gaan de accountancy de komende jaren ingrijpend veranderen, meent Kwakernaat. Door die technieken ontstaat meer inzicht in de boekhouding en de financiële stand van zaken van een onderneming. Ook de achtergronden van de cijfers kunnen in beeld worden gebracht. Een winst- en verliesrekening is geen foto meer, geen momentopname: het wordt een film. En dat geeft de lezer – of kijker – veel meer informatie.

Voetbalstadion

Ook het gebruik van big data gaat het inzicht voor de ondernemer – en de accountant –  vergroten. In de nabije toekomst kunnen bijvoorbeeld ook omgevingsfactoren van de onderneming worden meegenomen in de boekhouding.

Kwakernaat: “Stel bijvoorbeeld dat er naast een voetbalstation een snackbar en een café staan. Als je de voetbaluitslagen koppelt aan de verkoopcijfers, kunnen interessante trends zichtbaar worden. Als de thuisclub gewonnen heeft, gaan de supporters bijvoorbeeld naar het café – en bij verlies naar de snackbar. Als je dat weet, kun je een plotseling stijgende – of dalende – omzet heel makkelijk verklaren.”

En de accountant dan?

Tenslotte gaan artificiële intelligentie (AI) de ondernemer steeds meer helpen om zelf een deel van de boekhouding te doen. AI scant dan bijvoorbeeld zelfstandig de facturen, en adviseert op welke grootboekrekening die geboekt moeten worden. Ook kan AI bijvoorbeeld zelfstandig aan de bel trekken als er bepaalde grootboekrekeningen opeens sterk afwijken van vorige kwartalen – of vorige maand, of vorige week.

Wat blijft er dan eigenlijk nog over voor de accountant? Niet veel – tenminste: wat het handwerk betreft, stelt Kwakernaat. “Maar doordat het handwerk hem uit handen genomen is, krijgt de accountant tijd voor nieuwe diensten, zoals advisering van de ondernemer. Gelukkig maar: want dat kun je nog steeds niet aan de gaming-industrie of aan een kunstmatige intelligentie overlaten."

Deze partnerbijdrage werd geschreven door Wolters Kluwer Tax&Accounting, een van de exposanten van de Accountancy Expo op 20 juni.