Gaat Europa ook uw encrypte boodschappen lezen?

Uit gelekte documenten zou blijken dat de EU wetgeving voorbereidt die het nationale overheden wettelijk mogelijk maakt alle encrypte boodschappen te decrypten.

Een klokkenluider heeft een briefing-document van de Europese Commissie, bedoeld voor een vergadering van minsiters van binnenlandse zaken, gelekt naar privacy-waakhond State Watch. Uit het stuk kan men opmaken dat de EC zich achter David Camerons plan schaart om Europese telecom operators te dwingen alle encryptiesleutels te delen. In het stuk zegt Gilles de Kerchove, de antiterrorisme coördinator van de EU, dat ‘bedrijven na de onthullingen van Snowden steeds vaker decentrale encryptie ondersteunen, hetgeen het nationale veiligheidsdiensten moeilijk of zelfs onmogelijk maakt om de betreffende berichten te onderscheppen en lezen.”

Daarom zou de EU zich moeten machtigen om internetbedrijven te dwingen alle verkeer af te (laten) tappen. “De Commissie zou er goed aan doen te onderzoeken, hoe zij internet- en telecomproviders in de EU zou kunnen verplichten om onder bepaalde voorwaarden en binnen de nationale wet- en regelgeving overheden toegang te bieden tot alle vormen van communicatie,” inclusief het delen van encryptiesleutels.

De woordvoerder van de Kerchove weigerde commentaar, zo meldt Euractiv via www.euractiv.com

Gerelateerde artikelen