Gaat de Duitse economie echt door het putje?
Duitsland bevindt zich op de rand van een recessie. De Duitse economie groeide afgelopen kwartaal maar met 0,1 procent, waardoor een recessie net is vermeden. Toch dreigt verdere krimp.
- De Duitse economie groeie in kwartaal drie met een tiende procent
- Economen verwachten dat er een recessie komt in de winter
- De Duitse economie kraakt onder concurrentie uit China
- Daar komen de verwachte importheffingen bovenop van de nieuwe Amerikaanse regering
Economen spreken doorgaans van een technische recessie als de economie van een land twee kwartalen op rij krimpt. In Duitsland kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent. De groei van 0,1 procent in het derde kwartaal is zo gering, dat macro-econoom Carsten Brzeski van ING denkt dat in de winter een recessie dreigt.
Duitsland heeft het al langer economisch zwaar, onder andere door toenemende concurrentie van China. Zo kondigde Volkswagen, het grootste bedrijf van Duitsland qua omzet, in oktober aan dat het ten minste drie fabrieken in Duitsland wil sluiten en tienduizenden mensen wil ontslaan.
Bovenop de zwakke economie komt de instabiele politieke situatie in Duitsland. De Duitse regeringspartij FDP trok eerder deze maand al zijn ministers terug uit de coalitie, waardoor het kabinet is gevallen. Duitsers moeten daarom op 23 februari weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
Het verwachte economische beleid van de Verenigde Staten gaat de Duitse economie waarschijnlijk ook negatief beïnvloeden. Donald Trump wil hoge importheffingen en meer belastingvoordelen voor Amerikaanse bedrijven invoeren. Dat kan volgens Brzeski ten koste gaan van de concurrentiepositie van Duitsland. Volgens de econoom hangt de economische toekomst van Duitsland vooral af van de nieuwe regering en wat die gaat doen.