Gaan ING-plannen impact hebben op bedrijven die op fossiele energie draaien?
ING Bank heeft donderdag aangekondigd dat het per direct stopt met het financieren van zogenaamde ‘pure players’ in de olie- en gassector. Dit zijn bedrijven die zich uitsluitend richten op het winnen van olie en gas en doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe velden. Daarnaast zal de bank na 2025 geen nieuwe kredieten meer verstrekken aan terminals voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Deze maatregelen hebben grote financiële gevolgen voor bedrijven in de fossiele energiesector en voor financieel managers die betrokken zijn bij investeringen en financieringen in deze industrie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Industrie
De Nederlandse industrie maakt nog steeds veel gebruik van fossiele energie. Ongeveer 85% van de energie die in Nederland wordt gebruikt, komt van fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en kolen, aldus MilieuCentraal. De industrie is een van de grootste verbruikers van deze energiebronnen. Dat meldt het ANP. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Rapporten
22 miljard euro
Oorzaken hogere financieringslasten
1. Beleggers op de obligatiemarkt
De Nederlandse Bank constateerde dat Europese bedrijven, die veel CO2 uitstoten, op de financiele markten steeds hogere rentes op bedrijfsobligaties betalen. Beleggers vragen namelijk een renteopslag als compensatie voor de risico’s waaraan emissie-intensieve bedrijven blootstaan.
2. Banken
Uit algemene trends kan worden afgeleid dat banken waarschijnlijk hogere rentes vragen aan fossiele energiebedrijven vanwege de toegenomen risico’s. Onduidelijk is dit behoort tot de stappen die ING wil gaan nemen.
3. Institutionele investeerders
Pensioenfondsen en andere grote institutionele beleggers zijn steeds terughoudender met investeringen in fossiele energie en kunnen hogere rendementen eisen om de risico’s te compenseren. Bedrijven waarin deze bedrijven investeren worden daarop aangesproken.
4. Duurzame financiers
Banken en fondsen die zich richten op duurzame investeringen, zoals Triodos Bank, vermijden fossiele energiebedrijven volledig of stellen zeer strenge voorwaarden aan financiering.
5. Internationale financiële instellingen
Organisaties zoals de Wereldbank en regionale ontwikkelingsbanken stellen steeds strengere eisen aan financiering van fossiele projecten, wat kan leiden tot hogere kosten.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Ontvang de gratis nieuwsbrief Word nu lidPersonalia
Vacatures
Markt Update
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur
Partner Manager