‘Ga toch Beyond Budgeting’

U heeft inmiddels krap twee weken uw echte resultaten kunnen vergelijken met de begroting 2015. En nu al blijkt die op drijfzand gebouwd. Beyond Budgeting biedt soelaas, zegt Anders Liu-Lindberg (Regional Finance Business Partner bij Maersk Line Northern Europe).

Lindberg drukt velen van u met de neus op de feiten: zij hebben moeten vaststellen dat de begroting die zij zo rond september vorig jaar na veel discussies op- en vaststelden inmiddels al weer achterhaald is en nauwelijks waarde toevoegt.

Misschien ging ook u ervan uit dat een vat olie nooit minder dan $80 zou kosten, dat de euro zijn waarde tegenover de dollar zou behouden en dat Rusland snel weer op zou krabbelen uit de crisis.

Niet dus. Dat bewijst maar weer eens de overtuiging van velen dat budgets nooit zullen kloppen en meteen nadat ze gemaakt worden al weer achterhaald zijn. De oorzaak: die oude begroting wil drie dingen tegelijk zijn: een forecast, een doelstelling én een manier om de middelen te verdelen.

De voorspelling wordt geacht zonder enige bias of vooringenomenheid opgesteld te zijn als ‘best guess’ – maar is altijd het resultaat van een compromis tussen wat de lijn denkt waar te kunnen maken en wat de directie zich gedwongen voelt te eisen. De doelstellingen zijn vooral handig bij het beoordelen van de individuele performance en bonus – en dus ook vervuild en vergiftigd door een of andere vorm van handjeklap. En middelen, die zijn er altijd voor elk goed idee – maar als je project niet in de begroting meegenomen is wordt de kans dat je het uit zult voeren dit jaar wel erg klein.

En de oplossing is zo eenvoudig, aldus de Skandinaviër: Ga toch Beyond Budgeting. Begin met de begroting op te splitsen, in een rolling forecast, realistische gewenste targets en flexibele middelenreservering. Hoe verder? Lees deze blog op www.proformative.com